Wellness Portrett Wellness

Små søte (spiselige) julenisser


nissa

Dette er tredje gang jeg poster dette innlegget – disse smånissene fortjener nemlig et innlegg hver eneste jul. De fortjener også en plass på kakefatet!

Du trenger:

1 kurv jordbær (import)
1 pakke philadelphia naturell
2 ss sukrinmelis
1 teskje vaniljeekstrakt
Sorte sesamfrø til øyne

Skyll jordbærene, kutt av det grønne, og skjær av toppen slik at du får «kropper» og «hatter».
Pisk sammen smøreost, sukrinmelis og vaniljeekstrakt med håndmixer til det er blandet godt. Ha i plastpose, press massen ut i en av hjørnene og klipp et hull i hjørnet. Fyll toppen av jordbærkroppen med osteglasuren, ha på «hatten» og dander som på bildet.
Oppbevar i kjøleskap hvis du ikke skal servere dem direkte.

God førjulstid

Sigrid :)

annonse

Julemat: Sennepssild

sild
Sild er en essensiell ingrediens på frokostbordet vårt i julen, det vil si; Pappa’s tomatsild. Den er så god! Med hele pepperkorn, laurbærblad og sødme. En annen favoritt er sennepssild. Og i Danmark er jo heller intet pålegg så vanlig som «sild på rugbrød«. Sild har et høyt innhold av både vitamin D som jo er ekstra viktig i vinterhalvåret, og de hjertegode omega-3-fettsyrene. En skive med sild kan inngå som én av de 2-3 porsjonene fet fisk som er anbefalt per uke.

Sennepssild (et glass):

4 tykke fileter av sild fra saltlake
1/2 ss grov dijonsennep
1/2 ss søt sennep
1 ts sukker
1/2 ss vineddik
3 ss rapsolje
1 dl crème fraîche
Finhakket purreløk

Kutt sildefiletene opp i biter. Bland sammen sennep, sukker og vineddik, og tilsett oljen i en tynn stråle samtidig som du pisker. Vend inn crème fraîchen og tilsett sildebitene. Bland inn litt finhakket purreløk, ha over på et glass og sett kjølig fram til servering.

Sigrid :)

Karammmmmeller

imageDeilige (sukkerfrie) karameller!

Til en liten porsjon trenger du:
1 boks vikingmelk
1/2 dl sukrin
Evt litt havsalt

Ha vikingmelk og sukrin i en kasserolle og bring det til kokepunktet under omrøring. Massen skal koke i ~30-40 minutter, husk å røre hele tiden. Fordel massen utover et bakepapirkledt stekebrett eller i silikonkonfektformer. Vær forberedt på en noe klissete masse. Dryss eventuelt over litt havsalt og avkjøl og oppbevar kaldt i kjøleskap eller bod.

Sigrid :)

Dødelig trening..?

1309-chin-up-workout-art

 

Bilde: Womens Health Magazine

I de siste ukene har det det vært et stort fokus på helseskadelig trening som kan ende i rabdomyolyse, en tilstand der man får en akutt ødeleggelse og nedbryting av muskulatur. Kort fortalt blir ødelagte muskelfibre, myoglobin, sendt ut i blodbanen. Er ødeleggelsen veldig stor kan nyrene svikte fordi de ikke klarer å rense blodet fort nok. En vanlig komplikasjon er derfor akutt nyresvikt og mange ender opp på sykehuset.

Det skal sies at dette er en svært sjelden tilstand, men den har blusset opp i det siste og jeg mener det er på grunn av den store treningstrenden ved ekstrem tøff, hard og fysisk trening. Det passer dessverre ikke for alle og spesielt ikke nybegynnere.

Noe jeg ser i nesten alle artiklene jeg leser er at folk er raske med å stemple chins/pullups som synderen. Det er IKKE farlig å ta chins og pullups, men det er måten man gjør det på som kan være en risikofaktor.

Tre huskeregler:

1. Har du liten treningserfaring eller har hatt en langvarig avbrekk fra fysisk aktivitet, skal du være forsiktig med å starte for hardt på med svært tøff trening. Start med 2-3 lette til medium tunge økter før du øker vektene.

2. Tøff eksentrisk trening og trening med høyt antall repetisjoner.

Rabdomyolyse blir ofte sett i sammenheng med tøff eksentrisk trening og det kan være derfor chins/pullups blir syndebukken fordi det er en øvelse der man ofte benytter seg av dette. Eksentrisk trening er et muskelarbeid der muskelen trenes mens den blir strukket, for eksempel på vei ned fra en pull up. Hvis en person ikke klarer å heise seg opp i chins/pullup (konsentrisk), kan veien ned (eksentrisk) bli altfor tøff og krevende og man ender opp med å overbelaste. Derfor er ikke dette for nybegynnere.

3. Dehydrering. Det er sett en høyere forekomst av rabdomyolyse ved dehydrering, så husk å fylle på med vann gjennom hele dagen.

Marte

 

Julebakst: Sunne kokostopper

kokostopper
Inspirert av en dansk oppskrift på «krydrede kokostoppe med smag af jul», kommer det her oppskrift på WELLNESS’ litt sunnere versjon ;-)

Kokostopper (ca 15 små):

2 store eggehviter
100 g Sukrin Gold
200 g kokosmasse
50 g hakkede hasselnøtter
Finrevet appelsinskall av 1 appelsin
Kanel, malt nellik, malt ingefær, malt allehånde, natron (en klype av hver. Eller 1 ts av Honningkakekrydder fra dr. Oetker)
50 g smeltet mørk sjokolade (gjerne med appelsin, eller chilli hvis du vil være litt vågal)

1. Slå på julemusikk og sett ovnen på 200 grader.
2. Pisk eggehvitene lett, men ikke stive. Ha i Sukrin og pisk i et par minutter. Vend inn kokosmel, krydderier, natron, hakkede nøtter og appelsinskall, og la deigen stå i 15 minutter.
3. Form små kokostopper på bakepapirkledt stekebrett med god avstand mellom hver da de flyter litt ut. Sett brettet inn på midterste rille og demp varmen til 160 grader. Stekes i ca. 1/2 time, til de er lysebrune. La dem avkjøle litt på stekebrettet før du flytter dem over på en rist.
4. Smelt sjokoladen i vannbad, og smør et lag på undersiden når kokostoppene er helt avkjølte.

(Energi per kokostopp: ca. 120 kcal)

Sigrid :)

Repost: Løpeprogram for dummies

740888_10151304980777976_2046355391_o

 

Nike: Every tough run is a step toward a great one.

Det beste treningsutstyret du har er deg selv og den beste kondisjonstreningen du får, får du ved å løpe. Hele kroppen brukes på å flytte vekten framover og oppover. Bivirkningene er sterkere ben, mer utholden kropp, energi, glede og et sterkere skjelett. For ekstra intensitet: Løp fortere eller i oppoverbakke. Begge er gratis og det sies at de beste tingene i livet er gratis.

Jeg elsker å løpe. Hvis jeg får tid så løper jeg gjerne 4-5 mil i uka sammenlagt, men det å løpe langt har jeg brukt lang tid på å lære meg. Og jeg vet akkurat hvor tungt det kan være å starte med løping.

 

Løpeprogram for nybegynnere:

Mål: Å løpe 30 minutter uavbrutt i et rolig tempo. Starter med en del gange som utvikler seg mer og mer til mer løping og i lengre intervaller.

Uke 1+2:

Oppvarming: 5 min rask gange.

Dag 1: Løp 1 min, gå 2 min. Totalt 8 ganger. Totalt 24 min.

Dag 2: Gå i raskt tempo eller i oppoverbakke. Totalt 30 min.

Dag 3: Løp 2 min, gå 1 min. Totalt 8 ganger. Totalt 24 min.

 

Uke 3+4:

Oppvarming: 5 min rask gange.

Dag 1: Løp 3 min, gå 1 min. Totalt 6 ganger. Totalt 24 min.

Dag 2: Gå i raskt tempo eller i oppoverbakke. Totalt 30 min.

Dag 3: Løp 5 min, gå 1 min. Totalt 4 ganger. Totalt 24 min.

 

Uke 5+6:

Oppvarming: 5 min rask gange.

Dag 1: Løp 10 min, gå 1 min. Totalt 2 ganger. 24 min.

Dag 2: Gå i raskt tempo eller i oppoverbakke. Totalt 30 min.

Dag 3: Løp 15 min, gå 1 min, løp 14 min. 30 min totalt.

 

Uke 7+8:

Oppvarming: 5 min rask gage.

Dag 1: Løp 20 min, gå 1 min, løp 9 min. Totalt 30 min.

Dag 2: Rask gange 15 min, løp 15 min. Totalt 30 min.

Dag 3: Løp 25 min, gå 1 min, løp raskt 3 min. Totalt 30 min.

 

-Hvis du nå har sett gjennom programmet så er det ganske enkelt, det handler om å gradvis øke minuttene for hver gang du løper. Ta deg god tid og vær tålmodig.

-Husk at dårlige dager fort går over og den neste treningsøkten ofte blir bedre.

-Dessverre kan løping være belastende for knær og legger hos nybegynnere. Hvis du opplever smerte kan du behandle dem med ispose rett etter treningsøkten. (Ispose eller en pose med fryste erter/grønnsaker). Hvis smerten ikke går over så tar du en pause fra løpeprogrammet før du fortsetter.

 

Marte

 

Viltkjøtt – magert & næringsrikt

foto (8)I går var jeg på franske Bistro Pastis, i Gothersgade ikke langt fra Kongens Nytorv, og spiste en deilig viltstek med selleripuré, blansjert løk, kalvehjerte og korender (en slags rosin, men mindre og med en sterkere smak)…

Storvilt inkluderer viltarter som elg, hjort, rådyr og villrein. Viltdyrene lever fritt i naturen og spiser gress på utmarksbeite, noe som medfører at kjøttet blir nærmest økologisk og smakfult. I tillegg er viltkjøtt magert og næringsrikt. La deg inspirere i høst, og nyt det deiligste kjøttet naturen har å by på.

Sigrid :)

Bircher Müsli

BP_imaging-Recipe_Calendar-Breakfast_Photography-Bircher_Muesli_ParfaitDet var rundt år 1900 at denne müslien først ble oppfunnet av den sveitsiske legen Maximilian Bircher-Brenner – den originale oppskriften på dagens populære ‘overnight oats’. Det beste med Bircher müsli er at det fins ingen begrensning for hva man kan putte i av friske og tørkede frukt og bær, nøtter, kjerner og korn. Her er en basisoppskrift:

1.5 dl havregryn
2 dl melk
1/2 dl yoghurt naturell, gjerne med melkesyrebakterier
1 stk revet eple
2 ss tørket frukt/bær, f.eks. rosiner, tranebær, blåbær, fiken, aprikos, frysetørkede bringebær
2 ss ristede nøtter/kjerner/korn, f.eks. hasselnøtter, mandler, valnøtter, pistasje, gresskarkjerner, speltflak, rugflak, og en liten klype salt
Friske bær & frisk frukt, f.eks. banan, blåbær, bringebær, bjørnebær, granateple, pasjonsfrukt, fersk fiken
Litt flytende honning etter smak

Kvelden i forveien settes havregryn og melk kaldt over natten. Bruker du lettkokte gryn kan du saktens sette det kaldt i noen timer samme dag. Bland så inn yoghurt og revet eple, og la det trekke en liten stund. Juster eventuelt konsistensen med litt melk. Rist nøtteblandingen på en tørr stekepanne sammen med en liten klype salt til du kan merke duften spre seg og nøttene er lett gyldne. Tilsett de øvrige ingrediensene og topp det hele med litt honning.

Sigrid :)

Kids nå om dagen

Du bare MÅ sjekke ut disse to guttene som kommer fra en (åpenbart) treningsglad familie. De er helt utrolig sterke og har en kroppskontroll de fleste kan bare drømme om. Det er ganske ekstremt, men så lenge barna har det gøy og har lyst å holde på med det så får det vel være greit. Det er kanskje en bedre hobby enn iPad, tv-spill og sofasliting som er et større samfunnsproblem.

Marte