Wellness Portrett Wellness

Håndstående

IMG_5731

 

Et av mine treningsmål for 2014 er å bli bedre til på å stå på hendene. Det krever styrke og stabilitet i hele kroppen og god bevegelighet spesielt i skuldrene og brystryggen. Når det kommer til dette treningsmålet er veggen og kanskje helst ribbeveggen min beste venn og støtte. Vi får se om jeg når målet når året er omme.

Marte

Konkurranse: Restaurant Hjemmet

bilde (8)
En enkel, men deilig parmasalat fra Restaurant Hjemme hos meg. «You don’t have to cook fancy or complicated masterpieces – just good food from fresh ingredients» – Julia Child

Pst, Phillips arrangerer nå en konkurranse hvor man kan vinne kjøkkenprodukter til en verdi av 3800 kr. For å delta i konkurransen skal man dele sin beste hverdagsoppskrift, som dere óg gjerne må dele med oss ved å tagge @ellewellness på instagram hvis dere legger ut bilde av retten. Bli med på å spre matglede og matinspirasjon. For mer informasjon og for å delta i konkurransen, trykk her

«Trendrapporten: Restaurant Hjemme» er en nylig gjennomført undersøkelse som har kartlagt nordmenns holdninger til mat og matlagning. Folkets tale er klar: nå vil vi lage mer – og bedre – mat hjemme. Undersøkelsen viser at 75% av nordmenn ønsker å lage mer mat hjemme, rundt 30% oppgir også at de koser seg når de lager mat. I tillegg melder litt over en tredel at de som regel lager mat fra grunnen av med ferske råvarer. Inspirasjon hentes fra familie og venner, oppskrifter i magasiner, kokebøker og nett, hvorav sosiale medier som matblogger og instagram er en viktig kilde til inspirasjon, særlig blant dem mellom 25 og 34 år. Hjemmekokkelering er nærmest blitt en trend, hvor kjøkkenbordet er et viktig samlingspunkt for venner og familie.

Er hjemmet din favorittrestaurant?

Lykke til!

Sigrid :)

Galette français

crepeLar du deg friste? Det syns jeg du skal. Galette, eller franske bokhvetecrêpes fylt med skinke, ost & et sunny-side-up egg er en deilig søndagsfrokost. Med bokhvetens nøtteaktige smak er det en perfekt base for fylte crêpes, også med røket laks&kremost eller chévre&skinke..

Du trenger til 4 pannekaker:
100 gram bokhvetemel
2 dl melk
1 egg
En klype salt
1 ss rapsolje
Smør til steking
4 store skiver skinke
4 egg
Litt revet ost
Salt&pepper

Sett ovnen på 175 grader. Pisk sammen egg og melk. Pisk inn mel, salt og rapsolje til du får en fin og glatt røre. Dekk bollen med plastikkfolie og sett i kjøleskapet i en times tid. Varm opp stekepannen til middels høy varme, ha i litt smør i pannen og tilsett litt av røren i et tynt lag fordelt utover pannen. Stek i ca 30 sekunder til crêpen har fått en gylden farge, flipp rundt og stek i 10-15 sekunder på den andre siden. Fortsett med å steke resten av pannekakene, og tilsett litt smør mellom hver omgang.

Legg crêpene på et bakepapirkledt stekebrett og dekk hver av dem med en stor skive skinke og litt revet ost. Stek eggene lett på pannen og før dem forsiktig over på toppen av fyllet på hver sin crêpe. Ha over litt maldonsalt og nykvernet pepper. Fold sidene av crêpen over fyllet, gjerne alle fire sidene slik at du danner en firkant, hvor eggeplommen titter ut. Stek i midten av ovnen i 8-10 minutter til osten er smeltet og egget er gjennomstekt. Server gjerne med en grønn salat og en enkel olivenilje-balsamico-dressing.

Sigrid :)

Gulrotkake med valnøtter og et hint av sitron

imageDenne er inspirert av godt.no’s saftige gulrotkake, den er fantastisk deilig, og 100% usunn – hvilket jo gjør at man kan nyte et stykke. Det er jo også det første stykket som alltid er det beste allikevel.

Du trenger:
3 egg
120 g økologisk (land)hvetemel
1 ts bakepulver
1/2 ts økologisk vaniljepulver
1 ts kanel
1 dl ekte smør, smeltet
5 dl gulrot, revet
100 g valnøtter
100 g brunt sukker
90 g sukker

100 g philadelphia light
75 g ekte smør, romremperert
200 g melis
1/2 ss sitronskall
1/3 stk sitron, saften
1/3 ts økologisk vaniljepulver

Sett ovnen på 175 grader. Visp eggedosis av egg, brunt sukke og sukker. Tilsett deretter alt det tørre før du blander inn smeltet smør, revne gulrøtter og grovhakkede valnøtter (legg noe til siden for å pynte kaken med).
Kle bunnen av en 22 cm kakeform med bakepapir, smør kantene og hell i røren. Stek kaken i ~40 minutter midt i ovnen, stikk en strikkepinn el. i for å sjekke at den er gjennomstekt. Avkjøl på rist.
Lag glasuren ved å vispe sammen philadelphia, romtemperert smør og vanilje. Bland inn melis, finrevet sitronskall og sitronsaft.
Fordel glasuren utover kaken, topp med resten av valnøttene og litt finrevet sitronskall.

På et senere tidspunkt skal jeg teste den ut med Sukrin-varianter, mon tro om en sukkerfri type kan bli like god? Blir den det, så er jo det supert.

God lørdag!

Sigrid :)

5 sunne pasta – og risalternativer

Å erstatte alminnelig pasta med grønne varianter er både sunt, forsvarlig og smakfult. Du velger selv om du vil erstatte det hele, eller rett og slett bare bruke litt mindre av den vanlige og heller tilsette den grønne sorten.

1. Squashpasta
Dette er en gjenganger hos meg. La deg inspirere av denne og denne oppskriften.

2. Skivede aubergine
Hvorfor ikke lage en auberginelasagne med masse friske tomater, urter, hvitløk, kylling eller karbonade, mozzarella og parmesantopping?
auberginelasagne

3. Raw food spaghetti ved bruk av en spiralizer
Det fins masse inspirasjon ute på nett, for eksempel en rett av rødbete?
rødbete

4. Hericot verts/grønne bønner
green-bean2final1

5. Blomkålris med hvitløk
Finrasp blomkål, finhakk hvitløk, bland det hele sammen i en bolle og krydre med salt&pepper. Varm litt olje i en stekepanne, tilsett risen og stek den lett gylden imens du vender rundt på den og du kan merke hvitløksduften.
blomkålris

(6. Fiberalternativet: Miracle Noodles eller Protein Noodles)
Disse nudlene er laget av en rot som består nesten utelukkende av fiber. Det gir nesten ingen energi, og krever en god pastasaus, krydderier eller urter som den kan trekke til seg smaker fra. Jeg ser ikke noe i veien ved å bruke det, når man kombinerer det med næringsrike grønnsaker, en god proteinkilde og noe sunt fett. Miracle Noodles fås kjøpt på www.iherb.com og noen helsekostbutikker i Norge, imens Protein Noodles fra Bare Naked fås hos Helsemin i København.

Sigrid :)

Taste

Smakspreferanser kan påvirkes, og vi kan lære oss å like nye smaker vi kanskje ikke likte før. Det hele handler i høy grad om gjentatt eksponering.

Neofobi, som betyr «Frykten for det nye», er en naturlig forsvarsmekanisme hos små barn i 1 1/2-2 års alderen. Dette går som regel over ved at barnet blir eksponert for flere ulike smaksmessige opplevelser innen de to første leveårene. Det er ikke det samme som kresenhet, som er å ikke ville spise mat man allerede er kjent med. Hva tenker du om å spise sushi eller en sandwich med kakerlakker og larver, for eksempel..? Dét er eksempler på neofobi hos oss voksne, i den vestlige verden.

Én ting er i alle fall sikkert; at man kan oppleve mange deilige mat -og smaksopplevelser ved å være utforskende, nysgjerrig, og nytende. Man skal aldri glemme at man også spiser med alle de andre sansene enn bare smakssansen.. :-)

Sigrid :)

Solskinnsegg

eggVisste du at én eggeplomme inneholder 2,5 microgram vitamin D? Anbefalt daglig inntak av vitamin D er 10 microgram, derfor er et egg eller to til frokosten slett ikke dumt nå når vinterhalvåret nærmer seg. Velg egg fra frittgående høns, så vet man at høna har hatt det bra. Undersøkelser viser også at økologiske egg er mer næringsrike enn konvensjonelle, men det avhenger av fôret.

Myten om at man ikke skal spise mer enn x antall egg om dagen på grunn av eggeplommens kolesterolinnhold er for lengst blitt avlivet. Spiser man kolesterol, nedregulerer nemlig kroppen sin egen produksjon. Det motsatte skjer om du spiser mindre kolesterol.

Nyt egget i alle dets mulige varianter, som en del av et variert kosthold. Det er jo bare fantastisk godt da.

Sigrid :)

Høst

tumblr_n9txkyZm9e1rnyyx3o1_1280-2(Kjole: Vintage, Bilde: www.jeton.no)

Innom for å ønske deg en god mandag morgen!

I helgen har jeg pakket bort alle sommerklær, blant annet kjolen på bildet, og tatt frem alt av høst- og vinterklær. Brrrr, glad jeg har masse strikk og skjerf jeg kan pakke meg inn i.

Marte