Wellness Portrett Wellness

Bircher Müsli

BP_imaging-Recipe_Calendar-Breakfast_Photography-Bircher_Muesli_ParfaitDet var rundt år 1900 at denne müslien først ble oppfunnet av den sveitsiske legen Maximilian Bircher-Brenner – den originale oppskriften på dagens populære ‘overnight oats’. Det beste med Bircher müsli er at det fins ingen begrensning for hva man kan putte i av friske og tørkede frukt og bær, nøtter, kjerner og korn. Her er en basisoppskrift:

1.5 dl havregryn
2 dl melk
1/2 dl yoghurt naturell, gjerne med melkesyrebakterier
1 stk revet eple
2 ss tørket frukt/bær, f.eks. rosiner, tranebær, blåbær, fiken, aprikos, frysetørkede bringebær
2 ss ristede nøtter/kjerner/korn, f.eks. hasselnøtter, mandler, valnøtter, pistasje, gresskarkjerner, speltflak, rugflak, og en liten klype salt
Friske bær & frisk frukt, f.eks. banan, blåbær, bringebær, bjørnebær, granateple, pasjonsfrukt, fersk fiken
Litt flytende honning etter smak

Kvelden i forveien settes havregryn og melk kaldt over natten. Bruker du lettkokte gryn kan du saktens sette det kaldt i noen timer samme dag. Bland så inn yoghurt og revet eple, og la det trekke en liten stund. Juster eventuelt konsistensen med litt melk. Rist nøtteblandingen på en tørr stekepanne sammen med en liten klype salt til du kan merke duften spre seg og nøttene er lett gyldne. Tilsett de øvrige ingrediensene og topp det hele med litt honning.

Sigrid :)

annonse

Kids nå om dagen

Du bare MÅ sjekke ut disse to guttene som kommer fra en (åpenbart) treningsglad familie. De er helt utrolig sterke og har en kroppskontroll de fleste kan bare drømme om. Det er ganske ekstremt, men så lenge barna har det gøy og har lyst å holde på med det så får det vel være greit. Det er kanskje en bedre hobby enn iPad, tv-spill og sofasliting som er et større samfunnsproblem.

Marte

Ertesuppe med ristede hasselnøtter & bobler

2014-08-20 19.17.43Ertesuppe, ertepuré, erteburger – det er mye digg man kan lage av erter. Her kommer en knallgod suppe.

Du trenger (2 pers):
500 g grønne erter, frosne
1/2 l utblandet grønnsaksbuljong
1 dl (lett) matfløte
1 dl Farris Bris
1 ss olivenolje
ca. 1 ss sitronsaft
Salt&Pepper

Én neve hasselnøtter
Én neve friske eller tinte erter
(Lettere) Crème Fraîche

Start med å fordele hasselnøttene på et bakepapirkledt stekebrett, og rist dem på 160 grader til de er gyldne, ca. 15 minutter. Avkjøl nøttene før de hakkes grovt og settes til side.
Varm grønnsaksbuljong til kokepunktet og ha i ertene i et par minutter. Ha buljong og erter over i en blender og kjør glatt sammen med olivenolje, fløte og sitronsaft. Smak til med salt, nykvernet pepper og eventuelt litt sitronsaft. Hell suppen over i dype tallerkener, ha litt farris bris i hver av dem, samt en liten spiseskje lettere créme fraîche. Topp med de hakkede hasselnøttene og friske erter. Server gjerne med et par skiver varmt grovt brød ved siden.

Sigrid :)

Blomkålpizza

foto (6)Har du testet ut pizza med blomkålbunn? En ypperlig helgepizza så vell som hverdagspizza!

Du trenger (1 stk bunn):
2 stk blomkål á ca 150 gram hver
2 egg + 2 eggehviter
2 dl cottage cheese
2 dl revet hvitost
2 ss grovt mel
oregano, basilikum, salt & pepper

Del blomkålen i små buketter, ha i en kaserolle med vann og kok opp. Ha blomkålen over i et dørslag og press ut væsken.
Bland sammen de andre ingrediensene, tilsett blomkålen, kjør sammen i en blender og fordel det hele utover et bakepapirkledt stekebrett – tykkelse som en italiensk pizzabunn.
Forstek bunnen i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter. Fordel utover en deilig hjemmelaget tomatsaus eller en biancovariant av crème fraîche og fine strimler rødløk, samt valgfri topping, og etterstek i 15-20 minutter til pizzaen er gylden.

Forslag til topping: Fersk mozzarellaost, ansjos eller parmaskinke og semitørkede tomater, som ved servering toppes med ruccola, friske cherrytomater, krydderurter, litt lettere crème fraiche og en god – gjerne hjemmelavet – pesto. Mmmm.

Sigrid :)

Copenhagen Dinner Guide: Madklubben

En av mine favorittrestauranter i København er Madklubben i Vesterbrogade. Først og fremst på grunn av atmostfæren og stemningen, deretter fordi maten er veldig god. Årets Bodøjulebord fredag som var hadde vi nettopp her. Kjempetrivelig!
foto (5)Tatar av okseindrelår, persillekrem, karse & syltet løkimage (5)Krabbe, jordskokksuppe, syrlig eplegele & rotchipsimage (3)image (4)Andelår, rødkål, honningglaserte aprikoser & valnøtter, med ovnsbakt sellerirot, spisskål med rosmarin, og knuste poteter med crème fraîche & karse.

Sigrid :)

Ser dobbelt

imageHoy hoy! Nå har jeg vært så forkjølet hele uken at jeg i dag trosset sjukdomen og kom meg på trening. Det ble en lett og rolig løpetur og litt yoga inne. Godt å bevege litt på seg og svette ut. Jeg kjente dog at alt som innebar å ha hodet opp ned ikke var innafor da det kjentes ut som både bihuler og hode skulle sprenges. Så det handler om å lytte til skrotten man har. Det går fint an å trene selv om man er litt forkjølet og tett, men om feberen herjer og kroppen gjør vondt så er det greit å lytte til den og ta det heeelt med ro. Da er det hvile man trenger mest av.

Marte

Gresskarsuppe

4397676_281272_soup2Halloween kan jo ikke gå oss hus forbi uten en oppskrift på gresskarsuppe, eller hva? Denne er enkel, har en kraftig gresskarsmak, og hvor finishen smakes til like før servering. Matyoghurten gir en lett og frisk suppe.

Gresskarsuppen (4 pers.):
600 gram skrelt og utkjernet gresskar (Hokkaido-squash er enklest å få fatt på)
300 gram fintsnittet løk
2 fedd hvidløk
0.25 dl olivenolje, til sautering
4 dl vann
Havsalt & nykvernet pepper
Sukker
2 dl matyoghurt
Sitronsaft

Gresskarkjerner:
De friske gresskarkjernene
Olivenolje
Havsalt

Suppen: Sauter løk og hvidløk 15-20 minutter i olivenolje ved medium varme med havsalt & pepper. De skal langsomt bli gyldne og karamelliserte, samtidig med at vannet fordamper og sukkeret i løkene karamelliserer.
Skjær i mellomtiden gresskaret i mindre stykker. Tilsett gresskaret med løken og sauterer videre i 5 minutter. Tilsett vannet og kok til gresskaret er mørt. Kjør suppen glatt i en blender. Bland til en jevn konsistens med yoghurten. Smak til med salt & pepper, sitronsaft og evt. litt sukker.
Gresskarkjernene: Ta gresskarkjernene ut av gresskarfrøene. Vend kjernerne med litt olivenolje og salt (og paprika, hvis du liker det), og bak dem på 200°. Kjernerne puffer opp og er ferdige når de er lys gyldne. La dem avkjøles og oppbevar dem tildekket.

Varm suppen igjennom, dryss over en liten neve av de sprø gresskjernene og evt. litt friske krydderurter. Servér med det samme, gjerne med litt godt brød til.

Velbekomme og god helg!

Sigrid :)