Elen Portrett Elen

DENIM-DAG

Der kom sommeren, og dette antrekket har jeg ventet på å kunne gå med. Jeg har faktisk det. Liker miksen av denimblå mot knallhvitt – skarp og klar kontrast.

Denimkjole fra Monki, gammel Levi’s-jakke med hvite sandaler fra Aldo og vesken fra Prada. Luftig og høy komfort.

Innser at noe av det jeg liker best er korte og romslige kjoler – det er så behagelig å ha på seg!

Kvelden tilbringes på Vippa, og så tror jeg at jeg skal bruke morgendagen i solen. Deeeeilig.

annonse

DAGSDAGBOK


Bilde en – venstre: På Milla Boutique har de diverse agater/krystaller/hva heter det egentlig – jeg har i alle fall alltid latt meg fortrylle av slike steiner. Og ååå som jeg falt for denne. 

Høyre: på en butikk på House of Illum hadde de disse håndlagde fatene – sååå fine på balkongen med en haug frukt. 

Bilde to – meg: tittei, gikk i svart og hvitt i dag. 

Bilde tre – venstre: F5 viste kolleksjonen sin på museet for samtidskunst – og denne looken var rå! Jeg syns kolleksjonen var kul og egenartet, noe minnet meg om ting i trendbildet (men det er vel naturlig), alt i alt en spennende start for F5-gutta – gleder meg til å se fortsettelsen. De er flinke! 

Høyre: på afterwork med Dagmar – elsker capsule-kolleksjonen full av strikkeplagg du lan bruke på forskjellig vis. Kommer til høsten (trooor jeg).

I dag har jeg fartet byen rundt, klokket inn cirka ni kilometer på skrittelleren, og her er et par av tingene jeg har bedrevet denne tirsdagen i mai:) 

SØNDAG

Favoritter: disse blomstene som jeg ikke husker hva heter, Byredo cotton poplin-duftlys og pynten min med steiner og forstørrelsesglass fra Eske. 

Håper helgen har vært fin:) 

MEG OG ARRET I ELLE

Her kommer teksten jeg skrev til Mot i brystet-saken i sist nummer av ELLE. Dette er egentlig en sak jeg har drømt om å ha på trykk lenge, sikkert fordi jeg er litt pr-kåt, hehe, men også fordi det er stas at noe jeg mange ganger har tenkt har vært stygt får flashe seg som bare det i et magasin som har betydd mye for meg.

Jeg husker kosekluten min, lukten av desinfisert sengetøy, plast- slanger som gikk inn i diverse maskiner i en ende, og meg i den andre. Og hosten. Den ble kraftig etter den første operasjonen. Det var en av to ganger en skalpell ble presset mot huden på brystet og etterlot ei blodstripe fra halsgrop til rett nedenfor ribbeina. En av to ganger brystbenet ble skåret over med sag og mitt bankende hjerte ble blottlagt for kirurgen. En av to ganger jeg våknet omtåka med bandasjert bryst – redusert der og da, men forbedret for alltid. Mamma sier høytidelig at kirurgen ga meg livet. Det krevde altså tre mennesker for å gi meg livet. Mamma og pappa i sengehalmen, og legen i operasjonssalen. Hosten buldret nede i halsen og steg opp og ut som en liten eksplosjon. Jeg var sju år og livredd for å sprette opp stingene på det tjue centimeter lange såret på brystet mitt. Jeg holdt flere håndklær for brystet, og når hosten presset brystet ut, presset jeg håndklærne inn.

Sånt småtteri måtte til. Som at jeg måtte ha på nummende Embla-krem før enhver sprøytespiss fikk nærme seg huden min, krevde et visst type plaster eller en spesiell sykepleier til å ta blodprøve. Slike ting som ikke egentlig gjør ting mindre vondt, men er formildende element som gjør alt mer overkommelig. De små var Embla-krem og plaster, de betydningsfulle var selvfølgelig mamma og pappa. Som da de var hos meg da de fjernet drenene den ene gangen, men ikke fikk være der den andre. Da de var hos meg gikk alt fint. Gangen de ikke var der er et av de mest smertefulle øyeblikkene i mitt liv.

Da jeg var liten, var jeg et hjertebarn. Som voksen er jeg en GUCH (kort for Grown ups with congenital heart defects). Ikke like mye shwung over den beskrivelsen. Helt konkret gjør hjertefeilen at jeg har halve kapasiteten til et funksjonsfriskt menneske, og jeg føler meg ofte mislykka når jeg løper på tredemølla. Jeg har kjent på egne begrensninger hele livet, men til syvende og sist alltid mestret mer enn jeg selv trodde. Jeg går årlig til kontroll på Riksen, tar utholdenhetstest hvor jeg sykler på en ergometersykkel av 1998-årgang, mens EKG-maskinen printer ut side etter side med linjer som viser hjertets aktivitet. Både legen og sykepleierne er begeistra over hvor bra formen er. De siste årene har legen kommet med følgende utsagn etter ultralyd av hjertet: «Dette er nydelig.» Han snakker medisinsk om klaffer og blod- omløp skapt av kirurg Harald Lindberg, men jeg blir likevel glad for at noen kaller mitt feilfulle hjerte nydelig. Fakta er jo at jeg er misdanna. Men hva er det å tenke? Jeg er bare sånn her. En kvinne med tre hjertekamre, i stedet for de vante fire.

Operasjonene ga meg et stort arr. Det ser litt ut som om en hai har tatt et jafs av meg. En klassekamerat på barneskolen lurte på om jeg hadde en meitemark under genseren. Jeg ble fortvila, gråt og bar meg til mamma. Som sekstenåring spurte jeg henne i fullt alvor om arret var grunnen til at puppene mine ikke ble større enn en A-cup. Jeg hadde en teori om det nemlig, for det var en trøst i at det var en årsak til at puppestørrelsen bare sto på stedet hvil. Iblant dunker det i arret, som om det har sin egen puls. Jeg kjenner fortsatt stingene som holdt meg sammen. Selv om det er en million dager siden de ble sydd i meg, en million dager siden de ble dratt ut. I årene etter den siste operasjonen gjorde det vondt. Alle andre jeg har sett har en tynn strek etter sine strabaser på et sterilt operasjonsbord, som om de bare var tegnet på med en hudfarget blyant. Mitt var rødt og hovent. Lå jeg på siden var det ekkelt, fordi arret ble most. Solte jeg meg begynte det dunke, klø og krible av ubehag. Jeg elsker sol, arret mitt er åpenbart ingen fan. Strakk jeg meg raskt kunne jeg kjenne en rykning i huden, for ikke strekk på noe ustrekkelig liksom. Kom jeg eller noen borti det, om enn bare med en fingertupp, skjøt smerten ut av arret og gjennom kroppen min. I mer enn ti år har hudleger presset sprøyter gjennom hud som føles som ugjennomtrengelig betong for å gjøre det mindre hovent. Nå er det bare et lite rødt parti igjen som fremdeles gjør vondt.

Jeg har blitt pirka på og beglodd av fremmede, og reagerer på de som tar på meg – men forstår selvfølgelig at folk spør og lurer på hva som har skjedd. Men lenge føltes det invaderende at noe så privat skulle være synlig for alle. Hjertet og arret mitt er det såreste og næreste jeg har, det er bare mitt. Derfor viste jeg aldri arret før. Men en dag sluttet jeg å skjule det, dro på shopping og kjøpte utringede plagg jeg til da bare hadde drømt om å gå i. Jeg innså at arret mitt ikke er noe å gjemme bort, for dét arret innebærer har jo i stor grad gjort meg til den jeg er. Det er bra å vise fram annerledeshet. Og tada! – dette er min. Det er også et symbol på det vonde jeg har opplevd og tålt, men også overlevd. Det er rart, fint og gjør at jeg iblant føler meg som et supermenneske, selv om jeg er alt annet. Det er kanskje oppturen i å ha vært nærme døden, for det gjør meg boblende glad for å være til. Jeg er trygg i vissheten om at det er godt å leve, selv når det gjør vondt.

Jeg holder ofte på brystet mitt. Det er blitt en refleks å passe på det. For jeg husker hosten jeg trodde skulle få såret til å sprenge, og hvor reelt det faktisk føltes at jeg kunne revne i to. Jeg kjenner lukten av et gjensydd sår, og smerten da de tynne trådene ble dratt ut av kroppen min. Da stingene forsvant, skulle jeg holde meg sammen selv. Det har jeg og kroppen min gjort. Det gjør meg stolt.

Foto: Thomas Qvale

FREDAGSBARN 

Ok. Helgen var beinhard, og jeg har enten følt meg brisen, eller klein. 

Var gøy da! På fredag så jeg sånn ut, er så happy for at jeg fant denne kjolen på Lindex – hatt lyst på den siden jeg så den på Helgelol for kanskje to måneder siden. 

Mikset kjolen med Adidas og bomber – følte meg tøff og komfortabel hele kvelden. 

IDÉMANGEL

Sitter bare her altså, med litt trang bukse på. Grubler på hva det er jeg driver med, hvorfor jeg driver med det, hva jeg heller vil drive med og hva det isåfall skulle vært. Jeg er ganske sikker på at skriving i en eller annen form er korrekt for meg og mitt liv, men jeg har skrevet og jobbet med mote i mange år og kjenner iblant at ideene – de lar virkelig vente på seg. Som i dag. I dag føler jeg meg ganske giddalaus, muggen og lat, for jeg kommer ikke på noe bra å skrive om, og ideene jeg faktisk har er ikke en minimal døyt interessante engang.

Hva gjør man på sånne dager da? Hvor hodet liksom er en rastløs maur, og ingenting funker. Det er kanskje på slike dager man lukker mac-en, rister hodet tomt og vandrer ut i verden.

Jeg gjør det jeg. Stikker på Sats, der jeg konkluderer med at jeg er det svetteste mennesket som noensinne har befunnet seg på Sats og går rett i pølen av et dusin knuste egg på veien hjem.

Og det var passende dagens tema, føler jeg. Men, fins alltid et men, ikke sant. I kveld er det pølse og rotmos til middag. Hurra=)

Over til motedelen av denne bloggen – det har søren meg blitt vinter igjen, og jeg ikledde meg derfor min v-hals-utringede ullgenser. Er litt fristerinne med blonde-bh synlig under, og pynter opp et grått, grått, grått Oslo med tykke sølvringer i ørene.

Genser: gammel fra Line of Oslo. BH: Ganni. Øreringer: Maria Black.

KANONKÅPE

Sånn liker jeg å gå. Kåpe, svart antrekk med behagelige dressbukser og ballerina. 

Og det visste du vel, hvis du har vært her litt. Men nå kjenner jeg også skikkelig lysten på å kle meg i fargerike mønstre og masse knæsje fargekombinasjoner. Føler som det blir en vilter sommer. 

Kåpe fra By Malene Birger, bukse Monki og ballerinas fra Flattered. 

HOS GINE

Begynte tirsdagen hjemme hos Gine, der vi fikk servert sko på bordet, signert svenske Flattered, og deilig frokost, signert Grådi. 

Sjekk bildet av Thomas – så kult! Vil ha. 

Skoene er skikkelig fine, men jeg klarte glemme ta bilde av dem… evneveikt når jeg tross alt er blogger. I stedet tok jeg bilde av maten, som var fantastisk, og på lørdag skal jeg på brunsj på Grådi. Gleder meg, den eggerøren med pico de gallo var nydelig! Mmm. 

MANDAGSPLUDRING

Bra start på uken, med blant andre et par ærend i boks, jeg har hutret i vinden to runder rundt Sognsvann, kjøpt blomster og blomsterpinner (?) og lagd gulrotsuppe fra scratch. 

Den var god, og jeg drysset litt feta og granatepler på suppen for å smaksette og watte opp estetikken. Og det var skikkelig godt! 

Dette er første gang jeg blogger om mine kjøkkenprestasjoner. Tviler på at det blir vane, men ble voldsomt fornøyd med den suppa da! 🙂 

EN 20-KILOS KOFFERT

En uke har erstattet den forrige, og jeg har avslappende og solrike dager å se tilbake på. Sånn er det å ha fire ukers (!hallo, latterlig lenge, jeg vet) ferie bak seg. Dæven liksom. I USA skrev jeg ikke. Det vil si, jeg skrev flere saker og oppdaterte bloggen, men jeg skrev ikke det jeg skriver av tanker, tråder og ting som gjør at jeg er så innmari glad i å skrive, at det å skrive oppleves som et behov for meg, som frokost på morgenkvisten er nødvendig for eksempel (det er det i alle fall for meg, hvis ikke jeg får frokost får jeg migrene – fun fact), eller å sove om natta (det er det i alle fall for meg, hvis ikke jeg får sove får jeg migrene – fun fact).

Jeg var tom de fire ukene, jeg gadd ikke tenke på livet her hjemme og alt jeg burde gjøre, alt jeg burde få til. Jeg slapp alt, og slappet helt av. Et sånt totalt vakum av ansvar tror jeg vi har godt av.

Allerede på flyet hjem kjente jeg det komme krypende, der jeg satt med en breial dame på venstre side og midtgangen med en konstant stim av dogåere på den høyre. Ett lite ord trengte seg gjennom hud og marg, så ett til og vips satt jeg der med en tjue kilo tung koffert inni kroppen, full av innhold – noe skittent, noe rent, noe helt fjernt, noe ålreit.

Vakumet var topp for kropp og sjel, men det er veldig fint å oppleve at jeg fylles opp av noe annet enn strand, bølger og solskinn. Det er deilig at et ord popper opp i hodet og blir til et avsnitt, deilig å tenke på leilighet, balkong og scrolle nettet for utemøbler, deilig å tenke på om jeg skal gå til Ullevålseter eller Angst Bar i helga, deilig å tenke på hva jeg skal gjøre neste uke, måned og resten av livet.

Hva vil jeg egentlig med det her, da? Det er vel at den mentale pausen du får når du er borte fra alt – den gir grobunn for en finfin flora når tida i vakum er forbi. Det er en ihjelslitt konklusjon at hverdag er bra, fordi vi kan ta ferie, og ferie er bra, fordi vi har hverdag. Men det er nå engang sånn, jeg gjentar egentlig bare det alle vet, hehe.

Tenk at det er så deilig å være helt tom. Og tenk at en tjue kilos tung koffert midt i brystkassa kan føles så velkommen.

Konklusjon to: unn deg en ferie hvis og når du trenger det. Du må jo ikke lolle rundt en måned i Amerika, som jeg gjorde, en helg på hytta funker det også=)